Barnsteen of Amber.

Algemene informatie
Een van mijn absoluut favoriete ‘stenen’ om te dragen is barnsteen. Je maakt er prachtige, doorzichtige, gladde kettingen van en als er licht doorheen schijnt, lijkt barnsteen bijna van doorzichtig goud. Zelfs op een bewolkte dag krijgt alles een iets vriendelijker uitstraling. Een barnsteen draagt heel prettig, het is licht en voelt heel warm aan op de huid. Daarom nu ook te koop bij Knoest.

Barnsteen, ook wel amber genoemd, is eigenlijk een fossiel hars van miljoenen jaren oud die afkomstig is van (Scandinavische) naaldbomen (Pinus succinifera). Hars biedt de boom bescherming tegen insecten en schimmels en kan pas kan uitharden zodra deze afgesloten wordt van lucht. 

Ongeveer 35 miljoen jaar geleden begon de zeespiegel te stijgen en erodeerde de barnsteen uit de Scandinavische bosbodem. Verschillende rivieren namen de barnstenen mee op reis en als laatste verspreidde het Scandinavische landijs de barnsteen over de Oostzee en de Noordzee. Zelfs tot in Nederland kunnen hierdoor stukken barnsteen op het strand aanspoelen.

Barnsteen is meestal geel tot roodbruin van kleur maar kan ook groen, zelfs blauw en zwart zijn. Ongeveer 70% van amber dat op deze planeet wordt gevonden heeft een kleur die gaat van oranje over tot geel en bruin. Vooral gesteente gevonden in de Baltische Staten heeft deze kleur. Barnsteen is licht en breekbaar en kan makkelijk verward worden met kunststof. Er zijn verschillende manieren om barnsteen van kunststof te onderscheiden. Barnsteen smelt als er een lucifer bij gehouden wordt, het blijft drijven in een verzadigde zoutoplossing en soms licht het op onder een UV lamp.

Doordat barnsteen gefossiliseerd hars is, behoort het samen met parels en bloedkoraal tot de weinige organische half edelstenen. Men is er dan ook nog altijd niet aan uit of barnsteen beschouwd moet worden als een mineraal (zonder kristalstructuur) of als een fossiel. 

Werking
Het is dus bekend dat hars een sterke werking heeft als bestrijder van micro-organismen en schimmels. Hars beschermt op effectieve wijze delen van de plant die beschadigd zijn geraakt door afgebroken takken of door insecten. Stoffen met een werking vergelijkbaar met antibiotica beschermen de plant tegen ziektekiemen en bevorderen de heling van wonden. Barnsteen heeft dezelfde eigenschappen als hars, misschien zelfs in versterkte mate door het veranderings- proces dat het ondergaan heeft als gevolg van fossilisatie. 

Als de barnsteen in aanraking komt met de warme huid, dan worden er oliën afgegeven die barnsteenzuur (succinum) bevatten. Dit barnsteenzuur zou zorgen voor een pijnstillend en onstekingremmend effect. In de homeopatische geneeskunde wordt het als een natuurlijk pijnstillend middel erkend. In de Baltische Staten, maar ook in onder andere Duitsland en Oostenrijk is het dragen van een barnsteen ketting bij kinderen die tandjes krijgen de gewoonste zaak van de wereld.

Door de eeuwen heen hebben veel volkeren barnsteen als zeer spirituele steen beschouwd. De krachtige maar zachte energie van deze steen brengt balans in het (energie) lichaam. Ook in de huidige tijd wordt barnsteen nog altijd gezien als een helende steen die negatieve energie omzet in positieve energie. Het dragen van barnsteen werkt reinigend en beschermend. En de Barnsteen geeft een steuntje in de rug als het even wat minder gaat. 

Dragen en onderhoud.
Deze barnsteen kettingen zijn unieke, handgemaakte producten. Kleur- of vormverschillen zijn daardoor normaal. De steentjes zijn los van elkaar geknoopt. Mocht er onverhoopt een los gaan dan blijft de rest op z'n plek. Wel zo'n prettige gedachte! Plaats de barnsteen ketting (voor de beste werking) onder de kleding, direct op de huid; tenzij je ermee wilt pronken natuurlijk!

Barnsteen is een zeer zacht mineraal en daarom niet geschikt om schoon te maken met een harde borstel. Het advies is om barnsteen enkel met een droge, of eventueel vochtige, zachte doek op te wrijven. Gebruik geen zuren, alcohol of andere chemicaliën om de steen te reinigen, dit kan de steen in zijn glans aantasten of in het ergste geval een breuk tot gevolg hebben. Gebruik bij het reinigen geen ultrasone reinigers. Spoel indien nodig af onder helder water maar laat barnsteen ook niet voor lange tijd in het water liggen, dit kan ook de glans van een gepolijste barnsteen aantasten. Leg de ketting niet in de directe zon, barnsteen kan hier namelijk bros door worden. Barnsteen opladen en/of energetisch reinigen kan in een bakje met bergkristallen, amethist of in het maanlicht.

© 2009 - 2024 Knoest | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel